Divico Security

young-robber-dressed-black-hoodie-with-masked-face

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες συνεχώς… εξελίσσονται! Σκέφτονται διαρκώς πονηρά προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο χώρο μας και να αφαιρέσουν όσα αποκτήσαμε με μόχθο. Μία από τις νέες μεθόδους που είναι σε άνοδο σε Η.Π.Α. και Η.Β. είναι η διάρρηξη με αντιπερισπασμό. Όπως γίνεται ήδη κατανοητό από το όνομα της, αφορά μία απλή, ευρηματική και δυστυχώς πολύ αποτελεσματική μέθοδο διάρρηξης. Δυστυχώς η διάρρηξη με αντιπερισπασμό έχει κάνει ήδη την εμφάνιση της στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε και αποκαλύπτουμε τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι διαρρήκτες. Αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του συγκεκριμένου τύπου διάρρηξης. Διαβάστε παρακάτω πως να ενισχύσετε την ασφάλεια σας και μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερα!

Η τεχνική που ακολουθείται για τη διάρρηξη με αντιπερισπασμό

Αν και ευρηματικός, αυτός ο τύπος διάρρηξης ακολουθεί συγκεκριμένα πρότυπα και μπορεί να εκδηλωθεί με δύο τρόπους:

  • Στον πρώτο, ο εγκληματίας προσποιείται κάποια ιδιότητα και μας κρατά απασχολημένους στην κύρια είσοδο με κάποια πρόφαση. Παράλληλα οι συνεργοί του εισβάλλουν στο σπίτι μας από άλλες εισόδους όπως την πίσω πόρτα ή τα παράθυρα. Συνήθως αφαιρούν χρήματα και αντικείμενα που μεταφέρονται εύκολα και γρήγορα όπως laptop, κινητά, tablet, κοσμήματα κ.α.
  • Στο δεύτερο, δύο ή περισσότεροι εγκληματίες προσποιούνται κάποια ιδιότητα με συγκεκριμένη αιτία επίσκεψης αυτή τη φορά. Μπαίνουν στο χώρο μας χρησιμοποιώντας κάποια πρόφαση (όπως για παράδειγμα ότι είναι από την ΕΥΔΑΠ και ελέγχουν την πίεση του νερού). Έτσι ενώ ο ένας διαρρήκτης μας απασχολεί, ο άλλος κλέβει!

Διάρρηξη με αντιπερισπασμό: πιθανά θύματα

Τα θύματα της διάρρηξης με αντιπερισπασμό είναι κυρίως ηλικιωμένοι. Αυτό συμβαίνει γιατί:

  • είναι πιθανόν να μένουν μόνοι τους, χωρίς την επίβλεψη κάποιου μέλους της οικογένειας τους
  • είναι πιο πιθανόν να μένουν σε μονοκατοικίες εκτός πόλης
  • η αντιληπτική τους ικανότητα είναι μειωμένη εξαιτίας των προβλημάτων στην όραση και ακοή, λόγω ηλικίας
  • συχνά είναι λιγότερο ενημερωμένοι για τους ενδεχόμενους κινδύνους και λιγότερο επιφυλακτικοί σε ποιόν ανοίγουν την πόρτα

Όπως μάθαμε στο prestige κάθε μαγικό κόλπο έχει τρία μέρη. Την υπόσχεση, την αλλαγή και το “prestige”.

Όπως και στα μαγικά, η μέθοδος αυτή έχει τα ίδια μέρη.

  • H “υπόσχεση”: όταν ένας φαινομενικά καλοκάγαθος υπάλληλος μας χτυπάει την πόρτα για να μας πει ότι κερδίσαμε κάποιο καταπληκτικό αυτοκίνητο.
  • Η “αλλαγή”: όταν ο συνεργός του κλέβει τα κλειδιά του δικού σας αυτοκινήτου.
  • Το “prestige“: όταν καταλαβαίνετε ότι σας έκλεψαν κάτω από τη μύτη σας!

Οι εκπρόσωποι των τηλεφωνικών εταιρειών

Όλοι μας έχουμε δεχθεί εκπροσώπους τηλεφωνικών εταιρειών στην πόρτα μας που ζητούν (συνήθως επίμονα) να τους ανοίξουμε για να μας ενημερώσουν. Πολλοί εκπρόσωποι γνωρίζουν ότι μπορεί να αισθανθούμε άβολα και ενοχικά όταν τους απορρίπτουμε. Ή να μας φέρει σε αμηχανία να τους μιλάμε χωρίς να ανοίγουμε την πόρτα. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος τους! Να μας πείσουν να ανοίξουμε την πόρτα ώστε να εκμεταλλευθούν την άβολη κατάσταση μας και να κάνουν μια πώληση.

Πολλοί διαρρήκτες γνωρίζουν τέτοιες τεχνικές και τις εφαρμόζουν προς όφελος τους. Έτσι μπορούν να προσποιηθούν κάποιο εκπρόσωπο ώστε να ανοίξουμε την πόρτα και να μας απασχολήσουν. Ο χρόνος αυτός είναι αρκετός για τους συνεργούς τους προκειμένου να εισβάλλουν στο χώρο μας. Μπαίνουν από την πίσω πόρτα ή από κάποιο παράθυρο και να μας κλέβουν!

Επίσης διαρρήκτες ποντάρουν στο ότι ως ευσυνείδητοι πολίτες είναι πιθανόν να ανοίξουμε την πόρτα σε:

  • όσους διενεργούν δημοσκοπήσεις
  • εκπροσώπους της κοινότητας μας
  • εκπροσώπους δημόσιων υπηρεσιών (πυροσβέστες, αστυνομικούς κ.α.)
  • όσους ζητούν πληροφορίες
  • εργάτες που εργάζονται κοντά και ενδεχομένως να έχουν μια ερώτηση ή να θέλουν να ενημερώσουν για κάτι

Πώς να προστατευτούμε;

Αν αυτός που μας χτυπήσει την πόρτα δηλώσει ότι εργάζεται σε δημόσια υπηρεσία του ζητάμε απαραιτήτως το όνομά του. Φροντίζουμε να μάθουμε τον σκοπό και την υπηρεσία που τον έστειλε. Έπειτα καλούμε στην υπηρεσία του και επιβεβαιώνουμε τα στοιχεία που μας έχει δώσει.

Ακόμα και αν το επιβεβαιώσουμε όμως καλό θα ήταν να παραμείνουμε επιφυλακτικοί και να μην ανοίξουμε την πόρτα. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι εξάλλου να το κάνουμε καθώς η κατοικία αποτελεί άσυλο και το απαραβίαστο της κατοικίας συνταγματική επιταγή. Υπενθυμίζουμε ότι ακόμα και η αστυνομική έρευνα πρέπει να γίνεται με την παρουσία εκπροσώπου της Δικαστικής εξουσίας.

Ας αναλ9ογιστούμε το εξής: η μέγιστη δυνατή ζημία του ανοίγματος της πόρτας σε έναν άγνωστο ξεπερνά κατά πολύ το μέγιστο δυνατό όφελος. Δηλαδή το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί εάν ανοίξετε την πόρτα ενώ δεν έχουμε υποχρέωση, είναι να βάλουμε έναν εγκληματία μέσα στο σπίτι μας. Αντίθετα, το μοναδικό όφελος που θα αποκομίσουμε είναι να φανούμε εξυπηρετικοί και ευγενικοί.

Επίσης, οι περισσότεροι πλέον χώροι διαθέτουν συναγερμούς. Κάτι το οποίο δυσκολεύει τους διαρρήκτες να χτυπήσουν. Όσοι πραγματοποιούν διαρρήξεις με αντιπερισπασμό υπολογίζουν ότι ο συναγερμός μας είναι απενεργοποιημένος όταν είμαστε σπίτι. Έτσι υπολογίζουν ότι απασχολώντας τον κάτοικο του σπιτιού στην κύρια είσοδο, μπορούν να εισβάλλουν από άλλη χωρίς να ενεργοποιήσουν (τον ήδη απενεργοποιημένο) συναγερμό. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ωστόσο η DIVICO Security μπορεί να σας βοηθήσει.

Εμπιστευτείτε τη Divico Security

Ο συναγερμός μας δεν είναι πλήρως ενεργοποιημένος (ώστε να μπορούμε να ανοίγουμε/κλείνουμε την κύρια είσοδο χωρίς να χτυπά συναγερμός). Ακόμα και τότε όμως μπορούμε να διατηρήσουμε ορισμένες εισόδους προστατευμένες. Έστω για παράδειγμα ότι ένας εγκληματίας που παριστάνει τον υπάλληλο εταιρείας courier μας απασχολεί στην κύρια είσοδο ζητώντας σας πληροφορίες. Αν οι συνεργοί του προσπαθήσουν να εισβάλλουν από την πίσω πόρτα, τότε θα σημάνει ο συναγερμός. Θα ειδοποιηθεί το Κέντρο Ελέγχου και θα επικοινωνήσουν αμέσως μαζί μας. Παράλληλα θα κινητοποιηθεί η Αστυνομία και το προσωπικό ασφαλείας της DIVICO Security.

Τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης αποτρέπουν και τους δύο τύπους της διάρρηξης με αντιπερισπασμό γιατί οι δράστες γνωρίζουν ότι το πρόσωπό τους θα καταγραφεί και θα είναι εύκολο να εντοπιστούν.

Η Divico διαθέτει εμπειρία σε υπηρεσίες φύλαξης και προστασίας που απλώνεται σε τέσσερις δεκαετίες. Επισκεφθείτε μας στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας στην Πάτρα στην οδό Αυστραλίας αρ. 95 ή στην Αττική στην Κηφισιά στην οδό Δάφνης αρ. 12 και δείτε από κοντά πώς λειτουργεί το Κέντρο Ελέγχου μας. Γνωρίστε τους ανθρώπους μας και πληροφορηθείτε για τις υπηρεσίες περιπολίας και άμεσης επέμβασης. Εναλλακτικά, στείλτε μας email στο [email protected] ή τηλεφωνήστε μας στο 2610 461 900 για περισσότερες πληροφορίες.

Όλοι γνωρίζουμε πως κύριο όπλο κατά της εγκληματικότητας είναι η ενημέρωση και η σωστή πρόληψη. Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με συγγενείς, φίλους, γνωστούς και τις επαφές σας από κοινωνικά δίκτυα! Ας γνωρίσουν κι εκείνοι το νέο τρόπο εισβολής σε ένα χώρο, τη διάρρηξη με αντιπερισπασμό.