Divico Security

Τι είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας;

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασία αφορά ένα ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των υπαλλήλων στις επιχειρήσεις. Πρακτικά μέσω αυτής κατοχυρώνεται το ωράριο και οι αμοιβές των εργαζομένων καθώς εισάγονται 2 δικλείδες ασφαλείας. Η πρώτη αφορά την έναρξη και η δεύτερη την λήξη εργασίας, οι οποίες γνωστοποιούνται αυτόματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

A’ φάση εφαρμογής

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας ξεκίνησε την λειτουργία της από την 1η Ιουλίου 2022 έπειτα από την νομοθετική της θέσπιση με το Νόμο 4808/21. Αρχικά εφαρμόστηκε σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, τράπεζες και supermarket άνω των 250 εργαζομένων, έχοντας την υποχρέωση να κοινοποιούν στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ τα στοιχεία του χρόνου εργασίας κάθε εργαζόμενου.

Έχει η ψηφιακή κάρτα εργασίας οφέλη;

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας εξασφαλίζει πληθώρα πλεονεκτημάτων τόσο για τους εργαζομένους που την χρησιμοποιούν, όσο και για τις επιχειρήσεις που την εφαρμόζουν. Μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής του χρόνου εργασίας διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με πλήρη διαφάνεια αφού υπάρχει ακριβής καταγραφή των ωρών εργασίας αλλά και των υπερωριών ή των οφειλόμενων ωρών. Από την άλλη προστατεύονται οι επιχειρήσεις που τηρούν όλες τις νομοθετικές προδιαγραφές απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό της «μαύρης» εργασίας.

Οφέλη δεν συναντάμε μόνο στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις αλλά και στο Δημόσιο. Με την ψηφιακή κάρτα διευκολύνεται ο έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες. Ενώ προστατεύονται τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος από εισφορές.

Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

Το Υπουργείο δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους μέσω των δωρεάν εφαρμογών που διαθέτει να εισέρχονται στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Οι εφαρμογές αυτές είναι το «Εrgani CardScanner» για τον εργοδότη και το «myErgani mobile app» για τον εργαζόμενο.

Μέσω του «myErgani mobile app» αλλά και της ιστοσελίδας του ΕΡΓΑΝΗ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να βλέπουν τον προγραμματισμό του χρόνου εργασίας τους ανά ημέρα σε μορφή ημερολογίου. Αποκτώντας έτσι άμεση εικόνα του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία τους. Μέσω της εφαρμογής και της ιστοσελίδας, οι εργαζόμενοι θα μπορούν επίσης να ενημερώνονται για τις υπερωρίες τους, τις άδειες του κ.τ.λ.

Η πραγματικότητα….

Ο πραγματικός ρόλος των δωρεάν εφαρμογών του Υπουργείου έχει πληροφοριακό χαρακτήρα τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον εργοδότη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να εξάγει δεδομένα για τις ώρες εργασίας ή στοιχεία για την μισθοδοσία.

Προκειμένου να πετύχουμε την εξαγωγή θα πρέπει να εγκατασταθεί στην επιχείρηση ένα σύστημα ωρομέτρησης, που θα συνδέεται σε πραγματικό χρόνο με το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Το δωρεάν λογισμικό του Υπουργείου μπορεί να εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις έως 5 ατόμων αφού εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω WiFi ή και 4G δικτύου. Να σημειώσουμε ότι η χρήση του λογισμικού απαιτεί τη χρήση φορητών συσκευών smartphone ή tablet. Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων άνω των 5 εργαζομένων, η καταγραφή αυτών των δεδομένων για εξαγωγής τους είναι ανέφικτη.

Τι ισχύει όμως για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ήδη σύστημα ωρομέτρησης;

Αν μία επιχείρηση διαθέτει ήδη λογισμικό για την μέτρηση των ωραρίων των εργαζομένων της τώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναβάθμιση του συστήματος της ώστε να είναι συμβατό με το λογισμικό του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Αναβαθμίστε την επιχείρηση σας!

Η Divico Security εφαρμόζει ήδη σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των υπαλλήλων της με σκοπό την εύρυθμή λειτουργία της. Μεγάλο μέρος της προόδου μιας επιχείρησης είναι η ικανοποίηση όχι μόνο των πελατών της αλλά και των εργαζόμενων της. Επομένως ένα αξιόπιστο και δίκαιο σύστημα καταγραφής των ωρών είναι αφετηρία για την εξέλιξη της επιχείρηση σας!

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να ενημερωθείτε για το σύστημα ωρομέτρησης της επιχείρησή σας!