Divico Security

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν εγκληματίες για να αποκτούν πρόσβαση σε κατοικίες και να αφαιρούν όσα αποκτήσετε με μόχθο ανανεώνονται συνεχώς. Μια από αυτές που είναι σε άνοδο σε Η.Π.Α. και Η.Β. και έχει κάνει την εμφάνιση της και στην Ελλάδα είναι η διάρρηξη με αντιπερισπασμό. Η μέθοδος είναι ομολογουμένως απλή, ευρηματική και δυστυχώς πολύ αποτελεσματική. Για αυτό θέλουμε να βοηθήσουμε αποκαλύπτοντας τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι διαρρήκτες και τρόπους αντιμετώπισης του συγκεκριμένου τύπου διάρρηξης.

Η τεχνική

Αυτός ο τύπος διάρρηξης μπορεί να εκδηλωθεί με δύο τρόπους:

 • Στην πρώτη, ένας εγκληματίας προσποιείται κάποια ιδιότητα και κρατά απασχολημένο τον κάτοικο στην κύρια είσοδο με κάποια πρόφαση ενώ συνεργοί του εισβάλλουν στο σπίτι από άλλες εισόδους (πίσω πόρτα, παράθυρα) και αφαιρούν χρήματα και αντικείμενα που μεταφέρονται εύκολα και γρήγορα όπως laptop, κινητά, tablet, κοσμήματα κ.α.
 • Στην δεύτερη, δύο ή περισσότεροι εγκληματίες προσποιούνται κάποια ιδιότητα και αφού μπουν στο σπίτι χρησιμοποιώντας κάποια πρόφαση (όπως για παράδειγμα ότι είναι από την ΕΥΔΑΠ και ελέγχουν την πίεση του νερού), ο ένας απασχολεί τον κάτοικο και ο άλλος κλέβει.

Θύματα διάρρηξης με αντιπερισπασμό πέφτουν κυρίως ηλικιωμένοι γιατί:

 • είναι πιθανόν να μένουν μόνοι
 • είναι πιο πιθανόν να μένουν σε μονοκατοικίες εκτός πόλης
 • η αντίληψή τους είναι πιο πιθανό να είναι μειωμένη εξαιτίας προβλημάτων στην όραση και ακοή
 • είναι πιο πιθανόν να είναι λιγότερο ενημερωμένοι για τους ενδεχόμενους κινδύνους και λιγότερο επιφυλακτικοί σε ποιόν ανοίγουν την πόρτα

Όπως μάθαμε στο prestige κάθε μαγικό κόλπο έχει τρία μέρη. Την υπόσχεση, την αλλαγή και το “prestige”. Όπως και στα μαγικά, η μέθοδος αυτή έχει τα ίδια μέρη. Την “υπόσχεση”, όταν ένας φαινομενικά καλοκάγαθος υπάλληλος σας χτυπάει την πόρτα για να σας πει ότι κερδίσατε κάποιο καταπληκτικό αυτοκίνητο, την “αλλαγή” όταν ο συνεργός του κλέβει τα κλειδιά του δικού σας αυτοκινήτου και το prestige όταν καταλαβαίνετε ότι σας έκλεψαν κάτω από τη μύτη σας.

Όλοι μας έχουμε δεχθεί εκπροσώπους τηλεφωνικών εταιρειών στην πόρτα μας που ζητούν (συνήθως επίμονα) να τους ανοίξουμε ώστε να μας ενημερώσουν για κάποια προσφορά. Πολλοί εκπρόσωποι γνωρίζουν ότι μπορεί να αισθανόμαστε άβολα και ενοχικά όταν τους απορρίπτουμε μιλώντας τους χωρίς να ανοίγουμε την πόρτα. Στόχος τους είναι να μας πείσουν να την ανοίξουμε ώστε να εκμεταλλευθούν την άβολη κατάσταση μας και να κάνουν μια πώληση.

Διαρρήκτες που γνωρίζουν τις τεχνικές αυτές μπορούν να τις προσποιηθούν ώστε να ανοίξετε την πόρτα και να σας απασχολήσουν όσο αρκεί για τους συνεργούς τους να μπουν από την πίσω πόρτα ή από κάποιο παράθυρο και να σας κλέψουν.

Επίσης διαρρήκτες ποντάρουν στο ότι ως συνειδητοποιημένοι πολίτες είναι πιθανόν να ανοίξουμε την πόρτα σε:

 • όσους διενεργούν δημοσκοπήσεις
 • εκπροσώπους της κοινότητας μας
 • εκπροσώπους δημόσιων υπηρεσιών (πυροσβέστες, αστυνομικούς κ.α.)
 • όσους ζητούν πληροφορίες
 • εργάτες που εργάζονται κοντά και ενδεχομένως να έχουν μια ερώτηση ή να θέλουν να ενημερώσουν για κάτι

Πώς να προστατευτώ;

Αν αυτός που σας χτυπήσει την πόρτα δηλώσει ότι εργάζεται σε δημόσια υπηρεσία ζητήστε του το όνομά του και την υπηρεσία που τον έστειλε και τηλεφωνήστε σε αυτή ώστε να το επιβεβαιώσετε. Ακόμα και αν το επιβεβαιώσετε όμως εμείς θα σας συνιστούσαμε να μην ανοίξετε την πόρτα. Δεν είστε υποχρεωμένος να το κάνετε καθώς η κατοικία αποτελεί άσυλο και το απαραβίαστο της κατοικίας συνταγματική επιταγή. Υπενθυμίζουμε ότι ακόμα και αστυνομική έρευνα πρέπει να γίνεται με την παρουσία εκπροσώπου της Δικαστικής εξουσίας.

Εμείς σας προτείνουμε να αποφασίζετε με ένα πολύ απλό σκεπτικό: η μέγιστη δυνατή ζημία του ανοίγματος της πόρτας σε έναν άγνωστο ξεπερνά κατά πολύ το μέγιστο δυνατό όφελος. Δηλαδή το χειρότερο που μπορεί να σας συμβεί εάν ανοίξετε την πόρτα ενώ δεν έχετε υποχρέωση, είναι να βάλετε έναν εγκληματία μέσα στο σπίτι σας. Αντίθετα, το μοναδικό όφελος που θα αποκομίσετε είναι να φανείτε εξυπηρετικός και ευγενικός.

Επίσης, επειδή οι περισσότεροι έχουμε συναγερμούς και είναι δύσκολο για τους διαρρήκτες να βρουν κατοικίες χωρίς συστήματα ασφαλείας για να χτυπήσουν, όσοι πραγματοποιούν διαρρήξεις με αντιπερισπασμό όπου ο ένας απασχολεί τον κάτοικο στην πόρτα ενώ ο άλλος μπαίνει στο σπίτι από άλλη είσοδο, υπολογίζουν ότι ο συναγερμός μας είναι απενεργοποιημένος όταν είμαστε σπίτι και έτσι θα καταφέρουν απασχολώντας τον κάτοικο του σπιτιού στην κύρια είσοδο να εισβάλλουν από άλλη είσοδο χωρίς να ενεργοποιήσουν (τον ήδη απενεργοποιημένο) συναγερμό. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ωστόσο η DIVICO Security μπορεί να σας βοηθήσει.

Αν και ο συναγερμός σας δεν είναι πλήρως ενεργοποιημένος (ώστε να μπορείτε να ανοίγετε/κλείνετε την κύρια είσοδο χωρίς να χτυπά συναγερμός) μπορείτε να διατηρήσετε ορισμένες εισόδους προστατευμένες ακόμα και τότε. Εάν για παράδειγμα ο εγκληματίας που παριστάνει τον υπάλληλο εταιρείας courier σας απασχολεί στην κύρια είσοδο ζητώντας σας πληροφορίες, όταν οι συνεργοί του προσπαθήσουν να εισβάλλουν από την πίσω πόρτα, τότε θα σημάνει ο συναγερμός, θα ειδοποιηθεί το Κέντρο Ελέγχου μας, θα επικοινωνήσουμε μαζί μας και θα κινητοποιηθεί η Αστυνομία και το προσωπικό ασφαλείας της DIVICO Security. Επίσης, κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης αποτρέπουν και τους δύο τύπους της διάρρηξης με αντιπερισπασμό γιατί οι δράστες γνωρίζουν ότι το πρόσωπό τους θα καταγραφεί και θα είναι εύκολο να εντοπιστούν.

Η Divico διαθέτει εμπειρία σε υπηρεσίες φύλαξης και προστασίας που απλώνεται σε τέσσερις δεκαετίες. Επισκεφθείτε μας στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας στην Πάτρα στην οδό Αυστραλίας αρ. 95 ή στην Αττική στην Κηφισιά στην οδό Δάφνης αρ. 12 και δείτε από κοντά πώς λειτουργεί το Κέντρο Ελέγχου μας, γνωρίστε τους ανθρώπους μας και πληροφορηθείτε για τις υπηρεσίες περιπολίας και άμεσης επέμβασης. Εναλλακτικά, στείλτε μας email στο info@divico.gr ή τηλεφωνήστε μας στο 2610 461 900.

Όλοι γνωρίζουμε πως κύριο όπλο κατά της εγκληματικότητας είναι η ενημέρωση. Για αυτό μοιραστείτε αυτό το άρθρο με συγγενείς, φίλους, γνωστούς και τις επαφές σας από κοινωνικά δίκτυα και συνδεθείτε μαζί μας σε facebook, twitter και google+ ώστε να ενημερώνεστε για καινούρια άρθρα αλλά και να επικοινωνείτε μαζί μας.