Divico Security

wall-after-eaqrthquake

Η λάμπα κινείται σαν εκκρεμές και τα βιβλία εγκαταλείπουν τα ράφια; Ακούγεται η λέξη “σεισμός” και ακολουθούν συστάσεις για ψυχραιμία. Αν αυτή είναι η πρώτη στιγμή που σκέφτεσαι τι πρέπει να κάνεις σε σεισμό, έχεις αργήσει να το σκεφτείς!

Σεισμός στην Κεφαλονιά

Οι σεισμοί στην Κεφαλονιά τον χειμώνα του 2014 μας υπενθυμίζουν πόσο σεισμική χώρα είναι η Ελλάδα. Πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού.

Τα πάντα είναι ευκολότερα όταν είμαστε προετοιμασμένοι. Ακόμα και ο σεισμός. Κάθε σπίτι μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σεισμό αρκεί να το έχουμε διαμορφώσει κατάλληλα.

Συμβουλές προστασίας

Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αντιγράφουμε τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να κάνουμε το σπίτι μας ασφαλέστερο:

  • Στερεώνουμε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνουμε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
  • Βιδώνουμε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
  • Τοποθετούμε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
  • Απομακρύνουμε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
  • Στερεώνουμε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
  • Προσδιορίζουμε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:
    1. κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια
    2. μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες
    3. μακριά από εξωτερικούς τοίχους
  • Ελέγχουμε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
  • Ενημερώνουμε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κ.λπ.)
  • Προμηθευόμαστε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

Οι παραπάνω συμβουλές ασφαλώς δεν εξαντλούν το θέμα της προετοιμασίας για αντιμετώπιση σεισμού. Συμβουλεύουμε κάθε αναγνώστη να αναζητήσει όσες το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και να καταρτίσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης σεισμού.

Μερικές ιστοσελίδες για να ξεκινήσετε την έρευνα σας:

Έχετε να προσθέσετε κάποια συμβουλή; Επικοινωνήστε μαζί μας στις σελίδες μας σε facebook, twitter και google+

Ως εικόνα χρησιμοποιήθηκε: “Earthquake damage in L’Aquila” από την Joanna Faure Walker (UCL IRDR). Χρησιμοποιήθηκε με άδεια creative commons 2.0 Η φωτογραφία έχει τροποποιηθεί.