Divico Security

surprised-kids-behind-wall

Μην αφήνετε την ασφάλεια των παιδιών σας στην τύχη! Ενημερωθείτε και εκπαιδεύεστε τα παιδιά σας κατάλληλα ώστε να μπορούν να γίνουν παρατηρητικά και καχύποπτα απέναντι σε αγνώστους.

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν από πριν τους κινδύνους

Το πιο σημαντικό μέρος της ασφάλειας και της προστασίας των παιδιών είναι η πρόληψη και έπειτα η κατάλληλη εκπαίδευση! Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς αλλά και τα παιδιά μερικά πράγματα, για το πως θα ανταπεξέλθουν σε δύσκολες καταστάσεις υπό απειλή.

Επειδή πολλά θέματα ασφάλειας των παιδιών σχετίζονται με “αγνώστους”, ας ορίσουμε τι σημαίνει άγνωστος.

Άγνωστος, είναι ο οποιοσδήποτε δεν γνωρίζει ο γονέας & δεν έχει συναντήσει ποτέ! Ο άνθρωπος που χαιρετάει φιλικά το παιδί σας στο πάρκο επειδή μπορεί να παίζουν μπάλα είναι και πάλι άγνωστος. Επομένως άσχετα με το πόσο καλό μπορεί να τον θεωρεί το παιδί σας, πρέπει να κατανοήσει τις “αποστάσεις” που πρέπει να λάβει.

Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι να μάθουν τα παιδιά τον ορισμό του ακίνδυνου άγνωστου. Σε περίπτωση που χαθούν ή απομακρυνθούν σε ένα πολυπληθές μέρος, θα πρέπει ζητήσουν βοήθεια. Πρέπει να ψάξουν έναν ακίνδυνο άγνωστο που θα του δώσουν κάποια προσωπικά τους στοιχεία για να τα βοηθήσει.

Για να χαρακτηριστεί ακίνδυνος ένας άγνωστος πρέπει:
– Να είναι κάποιος που θα επιλέξει το παιδί σας να προσεγγίσει, όχι το αντίστροφο.
– Να είναι κάποιος που εργάζεται και κατά προτίμηση να φορά καρτελάκι με το όνομά του.
– Κατά προτίμηση να είναι γυναίκα (θυμηθείτε πως οι περισσότεροι παιδεραστές είναι άντρες).

Έκτακτα περιστατικά & τρόποι αντιμετώπισης

Ενημερωθείτε πως θα κρίνετε σωστά και θα δράσετε αποτελεσματικά μια κρίσιμη περίσταση εσείς και το παιδί σας!

  • Τι κάνετε σε περίπτωση που βρίσκεστε σε πολυκατάστημα και χάσετε το παιδί;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διασφαλιστεί, σε αυτήν την περίπτωση, είναι να μην βγει έξω το παιδί. Είτε οικειοθελώς είτε με την προτροπή κάποιου αγνώστου. Θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον διευθυντή του πολυκαταστήματος για να κλείσουν έγκαιρα όλες οι έξοδοι. Επιτρέποντας μόνο την είσοδο-έξοδο στις ελεγχόμενες, για τον εντοπισμό του παιδιού. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες από το μεγάφωνο, για το έκτακτο περιστατικό. Προς ενημέρωση όλων αλλά και του παιδιού σε περίπτωση που έχει φοβηθεί και δεν μπορεί να ζητήσει βοήθεια.

  • Τι κάνει το παιδί σε περίπτωση που κάποιος άγνωστος του επιτεθεί στο δρόμο;

Το παιδί θα πρέπει να ξέρει από πριν πως ένα από τα σημαντικότερα όπλα που διαθέτει είναι οι φωνητικές χορδές του. Σε περίπτωση επίθεσης, θα πρέπει να φωνάξει δυνατά για βοήθεια! Άμεσα να τρέξει μακριά, όσο πιο γρήγορα μπορεί και σε καμία περίπτωση να μην επιχειρήσει να παλέψει με τον άγνωστο. Δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή να επιχειρήσει να φύγει. Σε περίπτωση ανάγκης, το παιδί πρέπει να απομακρυνθεί ΑΜΕΣΩΣ!

Θυμηθείτε: Συμπεριλάβετε στην εκπαίδευση τους και κινήσεις άμυνας. Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν πως να δαγκώνουν και να κλοτσήσουν στα γεννητικά όργανα των αγνώστων, εάν χρειαστεί να παλέψουν!

  • Τι μπορεί να κάνει το παιδί σε περίπτωση που κάποιος το κλείσει στο πορτ μπαγκάζ και επιχειρήσει να διαφύγει;

Θα πρέπει να τραβήξει κάθε καλώδιο που μπορεί να πιάσει στα χέρια του. Έτσι θα προκληθούν ζημιές ηλεκτρολογικής φύσης στο αμάξι, τα stop, τα φώτα πορείας, ή τα φλας. Αυτές με τη σειρά τους θα γίνουν ορατές και μέχρι να το αντιληφθεί ο οδηγός, είναι πολύ πιθανόν να τον έχουν ήδη σταματήσει για παραβάσεις του ΚΟΚ. Ιδανικά μπορεί το εγκλωβισμένο παιδί να σπάσει με το πόδι του το φανάρι του αυτοκινήτου εκ των έσω κ να βγάλει έξω το χέρι του! Αυτό σίγουρα θα προκαλούσε τον πίσω οδηγό να καλέσει άμεσα την αστυνομία!

Ευχόμαστε να μην χρειαστεί να εφαρμόσει κανένα παιδί τίποτα από τα παραπάνω. Φροντίστε όμως να έχετε αφιερώσει χρόνο στην εκπαίδευση τους έτσι ώστε αν χρειαστεί να ξέρουν πως να αντιδράσουν. Η κατάλληλη εκπαίδευση θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια!