Divico Security

hacker-holding-laptop

Παρακολούθηση πολιτών

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την παρακολούθηση Αμερικανών πολιτών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (N.S.A.) έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Οι παρακολουθήσεις αυτές γίνονται κατ` επέκταση από την ίδια την κυβέρνηση των Η.Π.Α. με επιχείρημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Το γεγονός αυτό έχει αναπόφευκτα οδηγήσει όλους μας να αναρωτηθούμε το κατά πόσο ασφαλείς μπορούμε να νιώθουμε.

  • Πόσο ασφαλείς είμαστε για την ιδιωτικότητά μας στο διαδίκτυο;
  • Εάν οι ίδιοι οι πολίτες μιας χώρας με παραδοσιακή έμφαση στις ατομικές ελευθερίες δεν μπορούν να προστατευθούν από την κυβέρνησή τους, τότε τι γίνεται με τις υπόλοιπες;

Οι κίνδυνοι των Social media

Ο αντίλογος που προβάλλουν πολλοί στο εσωτερικό των Η.Π.Α. είναι πως εμείς οι ίδιοι οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων θέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο. Πως; Όταν δημοσιεύουμε άκριτα προσωπικά δεδομένα που μπορεί να ανακαλύψει και να εκμεταλλευτεί οποιοσδήποτε. Ακόμα και κάποιος με πολύ λιγότερους πόρους και μέσα από κάποια Υπηρεσία Ασφαλείας είναι πλέον εφικτό να λάβει προσωπικά μας δεδομένα.

Αν αγαπάτε την τεχνολογία και την επικοινωνία όσο εμείς, τότε θα συμμεριστείτε τον ενθουσιασμό μας για κάθε κοινωνικό δίκτυο. Facebook, twitter, google+, instagram, youtube, flickr, tumblr, imgur, vine, pinterest, reddit και πολλά –πάρα πολλά–  άλλα αναδυόμενα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον μέρος της ζωής μας.

Με τη δημιουργία ενός λογαριασμού στα κοινωνικά δίκτυα επιδιώκουμε να μοιραστούμε εμπειρίες. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε με φίλους, να ενημερωθούμε σε πραγματικό χρόνο, να διασκεδάσουμε και να δικτυωθούμε. Και όλα αυτά τα κάνουμε καλοπροαίρετα. Νομίζοντας πως στις μικρές ή μεγάλες e-κοινότητες που συμμετέχουμε, όλοι λειτουργούν όπως εμείς.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται από τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων είναι πολύ πιθανόν να έχουν απρόβλεπτα αποτελέσματα. Ακόμα κι αν γίνονται με γνήσια διάθεση επικοινωνίας και καλής διάθεσης. Πολλοί χρήστες μοιράζονται γεγονότα από την προσωπική τους ζωή αδιακρίτως. Δεν υπολογίζουν πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάποιον κακόβουλα με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει προς όφελός του.

Προσοχή στο τι και πότε κοινοποιούμε κάτι!

Ένα τυπικό παράδειγμα για τους προβληματισμούς που θέτουμε είναι τα reviews, τα unboxing και τα “how to” videos στο YouTube.

Ας σκεφτούμε τις φορές που πέσαμε σε ένα video που βοηθούσε να “κορνιζάρουμε¨ στον τοίχο την καινούρια flat-screen τηλεόραση. Η διάθεση ήταν φυσικά να βοηθήσουν τους χρήστες να κάνουν το ίδιο.

Ας υπολογίσουμε επίσης πόσοι αξιολογούν στο YouTube κινητά, υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές, ηχεία, στερεοφωνικά, κιθάρες, ενισχυτές, κονσόλες παιχνιδιών, bluray players και άλλα προϊόντα που μπορεί να κοστίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Αρκετοί από εμάς έχουμε ανεβάσει παρόμοιο περιεχόμενο με σκοπό να ενημερώσουμε άλλους χρήστες για τη λειτουργία των παραπάνω. Συνήθως ανεβάζουμε το βίντεο στο YouTube και το προωθούμε μέσω των κοινωνικών δικτύων που διατηρούμε λογαριασμούς.

  • Αναρωτηθήκατε ποτέ αν αυτή είναι μια πληροφορία που θα μπορούσε να αξιοποιήσει μια σπείρα διαρρηκτών;
  • Τι μπορεί να συμβεί αν μετά από μερικές μέρες από το review “ποστάρουμε” ή ¨τουιτάρουμε” πόσο φανταστικά περνάμε στις διακοπές μας;
  • Τι θα συμβεί αν κάνουμε check in σε κάποιο αεροδρόμιο μέσω 4square;
  • Σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί αν δηλώσουμε ότι δουλεύουμε μέχρι αργά το απόγευμα. Δεν θα είναι καθόλου δύσκολο για ένα διαρρήκτη να αντιληφθεί πως το σπίτι είναι απροστάτευτο το πρωί.

Οι ληστές αξιολογούν την αξία των αντικειμένων που θέλουν να κλέψουν μέσα από τα social media

Όποιος ληστής βλέπει για παράδειγμα ένα “how to” βίντεο για κορνιζάρισμα τηλεόρασης σε τοίχο σπιτιού, μπορεί να καταλάβει και το κόστος της. Βλέπει αν αξίζει να κλαπεί, υπολογίζει την διαρρύθμιση του σπιτιού και αριθμεί τα μέλη που έχει η οικογένεια. Από τα δεδομένα που εμείς οι ίδιοι δηλώνουμε στα κοινωνικά δίκτυα είναι σε θέση να γνωρίζει την ηλικία, τα χαρακτηριστικά και τις αδυναμίες του χαρακτήρα τους. Ο ληστής μπορεί να αντιληφθεί το ποιος μπορεί να συνεργαστεί μαζί του σε περίπτωση απειλής των παιδιών αλλά και να δει μέσα από τις εικόνες αν το σπίτι διαθέτει συναγερμό.

Ο κίνδυνος δεν περιορίζεται στα υλικά αγαθά!

Η Amanda Todd αυτοκτόνησε σε ηλικία 15 ετών εξαιτίας εκβιασμών που υφίστατο μέσω του Facebook (“cyber-bullying”). H ανήλικη είχε κάνει το λάθος να δείξει το στήθος της σε κάποιον άγνωστο σε video chat σε ηλικία 12 ετών. Ο άγνωστος την εντόπισε και απείλησε πως θα στείλει τις γυμνές της φωτογραφίες σε φίλους και γνωστούς αν δεν συνέχιζε να υπακούει στις διαταγές του. Η Amanda άλλαξε πολλά σπίτια αλλά ποτέ δεν κατάφερε να ξεφύγει. Αυτοκτόνησε στις 10 Οκτωβρίου 2012 σε ηλικία 15 ετών. Η τραγική ιστορία της Amanda φανερώνει πως πέρα από τα υλικά αγαθά μια παιδική απερισκεψία μπορεί να καταστρέψει την ίδια τη ζωή του χρήση των social media.

Ας σκεφτούμε το παράδειγμα να διατηρεί κάποιος ένα οικογενειακό blog. Μέσα από αυτό προβάλει πληροφορίες για την οικογένεια όπως το σπίτι που μένουν, το σχολείο των παιδιών, την διαδρομή προς αυτό, την ηλικία τους και τα χόμπι τους. Είναι σαφές πως ο διαχειριστής του blog δημοσιεύει πληροφορίες γιατί επιθυμεί να προβάλλει τα θετικά χαρακτηριστικά της οικογενειακής του ζωής. Ενδεχομένως να θέλει να βοηθήσει ή να επικοινωνήσει με άλλους που είναι σε παρόμοια οικογενειακή κατάσταση. Σίγουρα όμως το τελευταίο που επιθυμεί είναι να θέσει την οικογένεια του σε κίνδυνο. Κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί όση περισσότερη επισκεψιμότητα αποκτά το blog.

Προσοχή social media!

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως η χρήση του διαδικτύου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και καθοδήγηση.

  • Οι γονείς πρέπει να ενημερώσουν τα παιδιά για την ορθή χρήση του internet αλλά και τους κινδύνους του.
  • Οφείλουν να εξηγήσουν πως πρέπει να είναι προσεκτικά στις πληροφορίες που μοιράζονται και με ποιους.
  • Το περιεχόμενο των λογαριασμών στα social media πρέπει να είναι κλειδωμένο, να μην είναι δηλαδή δημόσιο αλλά ιδιωτικό.
  • Υπάρχουν ορισμένα μέσα όπως το twitter ή και το YouTube που η ιδιωτικότητα δεν είναι εφικτή. Ένας κλειδωμένος λογαριασμός ή ένα ιδιωτικό βίντεο είναι ενάντια στην φιλοσοφία και την πρακτική του μέσου. Εκεί ο χειρισμός μας πρέπει να είναι διαφορετικός. Πρέπει να αξιολογήσουμε εάν αξίζει να υπάρχει λογαριασμός εφόσον το περιεχόμενο δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί σε μη προσωπικής φύσεως θέματα.

Χρησιμοποιούμε ψευδώνυμο

Μια εναλλακτική που θα μπορούσε να υιοθετηθεί από όσους ενδιαφέρονται να έχουν παρουσία σε κοινωνικά δίκτυα είναι η χρήση εναλλακτικού ονόματος. Με τη χρήση ενός ψευδώνυμου δεν θα έχετε περιορισμούς στις πληροφορίες που δημοσιεύετε καθώς αυτές δεν θα συνδέονται με ένα όνομα.

Μπορείτε να γίνετε ακόμα πιο δημιουργικοί και να ξεκινήσετε ένα spoof ή parody account (τηρώντας πάντα τους όρους χρήσης του μέσου που θα χρησιμοποιήσετε).

Για παράδειγμα δείτε μερικούς από τους λογαριασμούς που μας αρέσουν και ακολουθούμε στο twitter:

COMPUTER DIE! AND DRUNK HULK LOST EVERYTHING! WHO DO DRUNK HULK GOT TO CALL AT NSA TO GET BACK UP?!

— DRUNK HULK (@DRUNKHULK) 10 Ιουνίου 2013

Time to make the donuts, and by that I mean kill all the Jedi.

— Darth Vader (@darthvader) 15 Ιανουαρίου 2013

I’m bigger than the Beatles!

— God (@TheTweetOfGod) 10 Ιουνίου 2013

Text from Angela Merkel: “Tell me I’m not paying for this shit” #eurovision

— Elizabeth Windsor (@Queen_UK) 18 Μαΐου 2013

Ο Στέλιος ο Βρεττός, δυό μέτρα λεβεντάνθρωπος , αδίκως στο κελί στο Δομοκό, αγνάντευε με τις ώρες το σπουργιτάκι, πίσω απο τις σιδερόβεργες,

— Λε. Παπ. (@lefteristas) 4 Ιουνίου 2013

Ew, Muggles.

— The Dark Lord (@Lord_Voldemort7) 6 Ιουνίου 2013

Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός

Οι εναλλακτικές για να χρησιμοποιήσετε ασφαλέστερα τα social media και το internet είναι πολλές. Όπως κι αν αποφασίσετε να χειριστείτε τους λογαριασμούς σας να θυμάστε που δεν είναι όλοι το ίδιο καλοπροαίρετοι. Πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν την ευκαιρία για να πλουτίσουν γρήγορα, αφαιρώντας τα αγαθά που με τόσο κόπο αποκτήσατε.

Για αυτό, θωρακίστε το σπίτι ή/και την επιχείρησή σας με ένα σύστημα συναγερμού από την DIVICO Security! Με παρακολούθησή του από το Κέντρο μας και με τις υπηρεσίες που προσφέρει το προσωπικό ασφαλείας της DIVICO.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2610 461900, στείλτε μας email στο [email protected] . Μπορείτε να μας επισκεφθείτε στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας στην Πάτρα στην οδό Αυστραλίας αρ. 95 ή στην Αττική στην Κηφισιά στην οδό Δάφνης αρ. 4. Ας σχεδιάσουμε μαζί την κατάλληλη προστασία της κατοικίας και της επιχείρησής σας με ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας.