Divico Security

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την παρακολούθηση Αμερικανών πολιτών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (N.S.A.) και κατ` επέκταση από την ίδια την κυβέρνηση των Η.Π.Α. με επιχείρημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, έχουν πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό των Η.Π.Α. και έχουν αναπόφευκτα οδηγήσει όλους μας να αναρωτηθούμε πόσο ασφαλείς μπορούμε να είμαστε για την ιδιωτικότητά μας στο διαδίκτυο εάν οι ίδιοι οι πολίτες μιας χώρας με παραδοσιακή έμφαση στις ατομικές ελευθερίες δεν μπορούν να προστατευθούν από την κυβέρνησή τους.

Ο αντίλογος που προβάλλουν πολλοί στο εσωτερικο των Η.Π.Α. είναι πως εμείς οι ίδιοι οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων θέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο και δημοσιεύουμε άκριτα προσωπικά δεδομένα που μπορεί να ανακαλύψει και να εκμεταλλευτεί κάποιος με πολύ λιγότερους πόρους και μέσα από κάποια Υπηρεσία Ασφαλείας.

Αν είστε τόσο ενθουσιώδεις όσο είμαστε και εμείς με την τεχνολογία και την επικοινωνία, συμμερίζεστε τον ενθουσιασμό μας όταν ακούμε για κάποιο καινούριο κοινωνικό δίκτυο. Facebook, twitter, google+, instagram, youtube, flickr, tumblr, imgur, vine, pinterest, reddit και πολλά –πάρα πολλά–  άλλα αναδυόμενα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον μέρος της ζωής μας.

Δημιουργούμε ένα λογαριασμό και θέλουμε να μοιραστούμε εμπειρίες, να επικοινωνήσουμε με φίλους, να ενημερωθούμε σε πραγματικό χρόνο, να διασκεδάσουμε και να δικτυωθούμε. Και όλα αυτά τα κάνουμε καλοπροαίρετα νομίζοντας πως στις μικρές ή μεγάλες κοινότητες που συμμετέχουμε, όλοι λίγο-πολύ είναι σαν εμάς και δεν κινδυνεύουμε.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται με γνήσια διάθεση επικοινωνίας από τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων όμως είναι πολύ πιθανόν να έχουν απρόβλεπτα αποτελέσματα. Πολλοί χρήστες μοιράζονται γεγονότα από την προσωπική τους ζωή χωρίς να υπολογίζουν πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάποιον που παραμονεύει να αποκαλύψουν κάτι που θα τον ωφελήσει.

Προσοχή στα reviews!

Ένα τυπικό παράδειγμα για τους προβληματισμούς που θέτουμε είναι τα reviews, τα unboxing και τα “how to” videos στο YouTube. Σκεφτείτε πόσοι δείχνουν πως “κορνιζάρεται” στον τοίχο η καινούρια flat-screen τηλεόραση τους με διάθεση να βοηθήσουν τους φίλους τους ή και αγνώστους να κάνουν το ίδιο. Υπολογίστε επίσης πόσοι αξιολογούν στο YouTube κινητά, υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές, ηχεία, στερεοφωνικά, κιθάρες, ενισχυτές, κονσόλες παιχνιδιών, bluray players και άλλα προϊόντα που μπορεί να κοστίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ. Όσοι έχουμε κάνει κάτι τέτοιο με διάθεση προσφοράς χωρίς να υπολογίσουμε τους κινδύνους, συνήθως ανεβάζουμε το βίντεο στο YouTube και το προωθούμε μέσω των κοινωνικών δικτύων που διατηρούμε λογαριασμούς. Αναρωτηθείτε αν αυτή θα είναι μια πληροφορία που θα μπορούσε να αξιοποιήσει μια σπείρα διαρρηκτών αν μετά από μερικές μέρες από το review “ποστάρουμε” ή ¨τουιτάρουμε” πόσο φανταστικά περνάμε στις διακοπές μας ή αν κάνουμε check in σε κάποιο αεροδρόμιομέσω 4square. Σκεφτείτε ακόμα αν κάποιος φανερώνει πως δουλεύει μέχρι αργά το απόγευμα, πόσο δύσκολο θα είναι για ένα διαρρήκτη να αντιληφθεί πως τα πρωινά το σπίτι είναι απροστάτευτο.

Όποιος ληστής βλέπει για παράδειγμα ένα “how to” βίντεο για κορνιζάρισμα τηλεόρασης σε τοίχο σπιτιού, καταλαβαίνει αν η τηλεόραση αξίζει να κλαπεί, υπολογίζει την διαρρύθμιση του σπιτιού, βλέπει πόσα μέλη έχει η οικογένεια, την ηλικία τους, πόσο δυνατός/αδύναμος φαίνεται να είναι αυτός που σχεδιάζουν να κλέψουν, πόσο πιθανό είναι να κάνουν τον πιο δυνατό στην οικογένεια να συνεργαστεί αν απειλήσουν τα παιδιά και τη γυναίκα του και αν φαίνεται το σπίτι να έχει συναγερμό.

Ο κίνδυνος δεν περιορίζεται στα υλικά αγαθά!

Η Amanda Todd αυτοκτόνησε σε ηλικία 15 ετών εξαιτίας εκβιασμών που υφίστατο μέσω του Facebook (“cyber-bullying”). H ανήλικη είχε κάνει το λάθος να δείξει το στήθος της σε κάποιον άγνωστο σε video chat σε ηλικία 12 ετών. Ο άγνωστος την εντόπισε και απείλησε πως θα στείλει τις γυμνές της φωτογραφίες σε φίλους και γνωστούς αν δεν συνέχιζε να υπακούει στις διαταγές του. Η Amanda άλλαξε πολλά σπίτια αλλά ποτέ δεν κατάφερε να ξεφύγει και αυτοκτόνησε στις 10 Οκτωβρίου 2012 σε ηλικία 15 ετών. Η τραγική ιστορία της Amanda φανερώνει πως πέρα από τα υλικά αγαθά μια παιδική απερισκεψία μπορεί να καταστρέψει μια ζωή.

Υποθέστε ακόμα πως κάποιος διατηρεί ένα οικογενειακό blog από το οποίο μπορούν να εξαχθούν πληροφορίες για την οικογενειακή κατοικία, το σχολείο των παιδιών, την διαδρομή προς το σχολείο, την ηλικία των παιδιών και τα χόμπι τους. Είναι σαφές πως ο διαχειριστής του blog δημοσιεύει πληροφορίες γιατί επιθυμεί να προβάλλει τα θετικά χαρακτηριστικά της οικογενειακής ζωής και ενδεχομένως θέλει να βοηθήσει ή να επικοινωνήσει με άλλους σαν αυτόν. Σίγουρα το τελευταίο που επιθυμεί είναι να θέσει την οικογένεια του σε κίνδυνο αλλά αυτό μπορεί να γίνει αν το blog τραβήξει προσοχή.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως η χρησιμοποίηση του διαδικτύου απαιτεί προσοχή και καθοδήγηση. Οι γονείς πρέπει να ενημερώσουν τα παιδιά και να τους εξηγήσουν πως πρέπει να είναι προσεκτικοί στις πληροφορίες που μοιράζονται. Οι λογαριασμοί σε social media πρέπει να είναι κλειδωμένοι. Σε ορισμένα τέτοια μέσα όπως το twitter ή και το YouTube όπου ο κλειδωμένος λογαριασμός ή το ιδιωτικό βίντεο είναι ενάντια στην φιλοσοφία και την πρακτική του μέσου, πρέπει να αξιολογηθεί εάν αξίζει κατ` αρχήν να υπάρχει λογαριασμός εφόσον οι δημοσιεύσεις δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν σε μη προσωπικής φύσεως θέματα.

Μια εναλλακτική που θα μπορούσε να υιοθετηθεί από όσους ενδιαφέρονται να έχουν παρουσία σε κοινωνικά δίκτυα αλλά συνυπολογίζουν και τους κινδύνους που αναφέραμε, είναι η δημιουργία ενός λογαριασμού με ψευδώνυμο. Έτσι, δεν θα έχετε περιορισμούς στις πληροφορίες που δημοσιεύετε καθώς αυτές δεν θα συνδέονται με ένα όνομα.

Μπορείτε να γίνετε ακόμα πιο δημιουργικοί και να ξεκινήσετε ένα spoof ή parody account (τηρώντας πάντα τους όρους χρήσης του μέσου που θα χρησιμοποιήσετε) όπως είναι για παράδειγμα μερικοί από τους λογαριασμούς που μας αρέσουν και ακολουθούμε στο twitter:

COMPUTER DIE! AND DRUNK HULK LOST EVERYTHING! WHO DO DRUNK HULK GOT TO CALL AT NSA TO GET BACK UP?!

— DRUNK HULK (@DRUNKHULK) 10 Ιουνίου 2013

Time to make the donuts, and by that I mean kill all the Jedi.

— Darth Vader (@darthvader) 15 Ιανουαρίου 2013

I’m bigger than the Beatles!

— God (@TheTweetOfGod) 10 Ιουνίου 2013

Text from Angela Merkel: “Tell me I’m not paying for this shit” #eurovision

— Elizabeth Windsor (@Queen_UK) 18 Μαΐου 2013

Ο Στέλιος ο Βρεττός, δυό μέτρα λεβεντάνθρωπος , αδίκως στο κελί στο Δομοκό, αγνάντευε με τις ώρες το σπουργιτάκι, πίσω απο τις σιδερόβεργες,

— Λε. Παπ. (@lefteristas) 4 Ιουνίου 2013

Ew, Muggles.

— The Dark Lord (@Lord_Voldemort7) 6 Ιουνίου 2013

Οι εναλλακτικές είναι πολλές αλλά ό,τι και να αποφασίσετε να θυμάστε πως δεν είναι όλοι καλοπροαίρετοι. Είναι πολλοί αυτοί που ψάχνουν την ευκαιρία για να πλουτίσουν γρήγορα αφαιρώντας τα αγαθά που με κόπο αποκτήσατε.

Για αυτό, θωρακίστε το σπίτι ή/και την επιχείρησή σας με ένα σύστημα συναγερμού από την DIVICO Security, με παρακολούθησή του από το Κέντρο μας και με τις υπηρεσίες που προσφέρει το προσωπικό ασφαλείας της DIVICO. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2610 461900, στείλτε μας email στο info@divico.gr ή επισκεφθείτε μας στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας στην Πάτρα στην οδό Αυστραλίας αρ. 95 ή στην Αττική στην Κηφισιά στην οδό Δάφνης αρ. 4 και μάθετε πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε στην προστασία της κατοικίας και της επιχείρησής σας με ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας που ανταποκρίνονται αποκλειστικά στις δικές σας ανάγκες.

Τι πιστεύετε εσείς για αυτά; Επικοινωνήστε μαζί μας στο facebook, το twitter και το google+ και πείτε μας την άποψή σας!