Divico Security

man’s hand in a glove key opens the door.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ότι ανάλογα την εποχή του χρόνου το σπίτι μας μπορεί να είναι περισσότερο ευάλωτο σε κάποια εγκληματική ενέργεια από ότι συνήθως;

Έρευνες έχουν δείξει πως οι περισσότερες διαρρήξεις πραγματοποιούνται μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου και πάνω από τα τρία τέταρτα (79%) από εμάς δεν προστατεύουμε επαρκώς τα σπίτια μας.

Καθώς οι νύχτες μεγαλώνουν, γινόμαστε όλο και περισσότερο στόχοι διαρρηκτών που ενεργούν εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι και την μειωμένη κίνηση πεζών λόγω κρύου. Επίσης, αν λάβουμε υπόψη τη γιορτινή περίοδο που πλησιάζει και τις χειμερινές αποδράσεις, αντιλαμβανόμαστε πως οι συνθήκες ευνοούν μια πιθανή διάρρηξη.

Στην Divico Security πιστεύουμε πως η καλύτερη πρόληψη έρχεται με την γνώση γι’ αυτό και σας παραθέτουμε 7 συμβουλές για την σωστή προστασία του σπιτιού σας κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα την προετοιμασία μίας διάρρηξης από κάποιον που έχει διαπράξει κάποια στο παρελθόν. Παρακάτω λοιπόν θα διαβάσετε συμβούλές τον πρώην διαρρήκτη Michael Fraser που μοιράζεται την εμπειρία του.

  1. Προσέξτε ποιές περιοχές φωτίζετε όταν λείπετε.

Οι περισσότεροι όταν φεύγετε από το σπίτι για κάποιες μέρες αφήνετε κάποιο εξωτερικό φως αναμμένο, σωστά; Ωστόσο δεν έχετε σκεφτεί κάτι πολύ σημαντικό. Ενώ αφήνετε κάποια φώτα σας αναμμένα οι περιοχές που φωτίζονται μπορεί να κάνει πολύτιμα αντικείμενα, σημεία πρόσβασης ή αδυναμίες στο σύστημα ασφαλείας σας πιο ορατές στους κλέφτες.

Βεβαιωθείτε ότι οι κουρτίνες ή τα παραθυρόφυλλα είναι κλειστά, ώστε οι πιθανοί διαρρήκτες να μην έχουν άμεση οπτική επαφή στα αντικείμενα αξίας σας. Επίσης, μάθετε ποιά είναι τα ευάλωτα σημεία του σπιτιού σας και αποφύγετε να φωτίζετε τις συγκεκριμένες περιοχές.

  1. Προσοχή στα ημερολόγια και στις αντζέντες.

Διάφορα ραντεβού και γιορτινές αποδράσεις που αναφέρονται σε ημερολόγια, ατζέντες ή σημειωματάρια θα δώσουν στους πιθανούς εισβολείς πολύτιμες πληροφορίες και ένα παράθυρο ευκαιρίας για να παραβιάσουν το σπίτι σας ανενόχλητα. Βεβαιωθείτε ότι πληροφορίες για οποιαδήποτε ραντεβού ή διακοπές δεν είναι εύκολα προσβάσιμες ή να μπορούν να φανούν εύκολα από ένα παράθυρο. Επίσης, μην θεωρείται την ατζέντα σας με τέτοιες πληροφορίες “ασήμαντη”, να την προσέχετε όπως προσέχετε το πορτοφόλι σας, δεν ξέρετε ποτέ σε ποιανού τα χέρια μπορεί να πέσει.

  1. “Ψάρεμα” γραμματοκιβωτίων

Πολλοί διαρρήκτες στοχέυουν στο γραμματοκιβώτιο. Μπορεί να νομίζετε πως κάποιος δεν θα το σκεφτεί αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Μην αφήνετε ποτέ πολύτιμα αντικείμενα μέσα στο γραμματοκιβώτιό σας και κυρίως τα κλειδιά του σπιτιού σας. Το γραμματοκιβώτιο όπως και το πατάκι ή η γλάστρα αποτελούν σημεία αναφοράς για τους διαρρήκτες.

  1. Κωδικός Selfie

Εάν ένας διαρρήκτης έχει πρόσβαση στο όνομά σας μέσω κάποιας παλιάς ανάρτησης ή προσωπικών πληροφοριών, μπορεί εύκολα να βρει τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η δημοσίευση των λεγόμενων “αντίστροφη μέτρηση διακοπών” ή δημοσιεύσεις που δηλώνουν ότι βρίσκεστε μακριά από το σπίτι σας, αποτελούν δυστυχώς μια ανοιχτή πρόσκληση για τους διαρρήκτες να κατευθυνθούν στο σπίτι σας με γνώση ότι δεν χρειάζεται να βιαστούν, γιατί δεν θα επιστρέψετε σπίτι σας σύντομα.

  1. Προσοχή στο πληκτρολόγιο του συναγερμού σας

Εάν διαθέτετε ψηφιακό σύστημα συναγερμού, βεβαιωθείτε ότι το διατηρείτε καθαρό  από «δαχτυλιές»- εάν οι διαρρήκτες μάθουν ποια ψηφία χρησιμοποιείτε, μπορούν εύκολα να επεξεργαστούν τον κωδικό πρόσβασής σας. Επίσης, ακόμα και όταν πρόκειται για ένα μη ψηφιακό πληκτρολόγιο, αν πληκτρολογείτε συχνά τον συνδυασμό οπλισμού και αφοπλισμού του συστήματος ασφαλείας σας, είναι πολύ πιθανό μετά απο κάποιο διάστημα τα συγκεκριμένα ψηφία – πλήκτρα να αποκτήσουν διαφορετικό χρώμα από τα υπόλοιπα και να διαφέρουν. Όταν παρατηρήσετε αυτήν την αλλαγή χρώματος, σπεύστε να αλλάξετε συνδυασμό κωδικού.

  1. Στόχος είναι το μπάνιο.

Είναι εύκολο για έναν διαρρήκτη να εξακριβώσει ποιο δωμάτιο στο σπίτι σας είναι το μπάνιο, λόγω του σχήματος του παραθύρου και επειδή την περισσότερη ώρα μέσα στην μέρα είναι συνήθως σκοτεινό. Όταν κάνετε μπάνιο με όλα τα υπόλοιπα φώτα στο σπίτι σας σβηστά, δίνει στους διαρρήκτες την ένδειξη ότι θα έχουν το χρόνο να μπουν στο χώρο σας, να πάρουν μερικά πολύτιμα αντικείμενα από το σπίτι σας και να κάνουν μια γρήγορη έξοδο χωρίς να σας αποσπάσουν την προσοχή. Ας μην ξεχνάμε πως, ο μέσος χρόνος για να διαρρήξει κάποιος το σπίτι σας διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό και όλη η διάρρηξη πραγματοποιείται συνολικά μέσα σε 8 έως 12 λεπτά, όπου ο διαρρήκτης αφήνει το χώρο σας.

  1. Το διπλό κλείδωμα είναι το κλειδί

Όταν φεύγετε από το σπίτι σας και κλειδώνετε περιστρέφοντας το κλειδί μόνο μία φορά να ξέρετε πως δεν είναι αρκετό. Οι διαρρήκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πόδι τους για να ελέγξουν εάν υπάρχει “νεκρή” κλειδαριά στην πόρτα. Εάν η πόρτα κινείται περισσότερο από δύο χιλιοστά, θα καταλάβουν αμέσως ότι η πόρτα σας δεν είναι διπλά κλειδωμένη, δίνοντάς τους ευκολότερη πρόσβαση στην ιδιοκτησία σας.

Στην Divico Security αντιμετωπίζουμε κάθε σπίτι ως μία ξεχωριστή περίπτωση και με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό προτείνουμε λύσεις ασφαλείας “κομμένες και ραμμένες” στις ανάγκες σας. Κλείστε ραντεβού με έναν εκπρόσωπό μας για μια δωρεάν εκτίμηση του χώρου σας, όπου θα λάβετε μια αναλυτική και πάνω από όλα ειλικρινή αναφορά για το σύστημα ασφαλείας που ταιριάζει καλύτερα στο σπίτι σας.