Divico Security

home-security-tips

Οι διαρρήκτες και οι κλέφτες γνωρίζουν πολύ καλά τα πιο ευάλωτα σημεία εισόδου μιας κατοικίας! Κάθε κλέφτης είναι μοναδικός. Οι κλέφτες δεν ανταλλάσσουν απόψεις, δεν έχουν επαγγελματικά σωματεία, συλλογικές εφημερίδες και δεν είναι εγγεγραμμένοι σε newsletters. Αφορούν άτομα που έχουν παραβατική συμπεριφορά και σε καμία περίπτωση δεν σκέφτονται όπως εμείς.

Ένας κλέφτης μπορεί να μοιάζει με έναν απλό, καθημερινό άνθρωπο. Μπορεί να έχει τις συνήθειες που έχει ο γείτονας μας. Ή ακόμα και μία κανονική δουλειά! Όποιος και να είναι όμως, δεν συζητά με κανέναν τις πραγματικές σκέψεις του. Αυτό καθιστά το “επάγγελμα” του κλέφτη ως ένα πολύπλευρο ζήτημα ασφαλείας τόσο για τους οικιακούς όσο και τους επαγγελματικούς χώρους.

Τρόποι προστασίας μιας κατοικίας

Η απάντηση είναι πιο απλή απ’ όσο μοιάζει. Κάθε πρόβλημα, έχει μία λύση. Τι κάνουμε όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα; Προσπαθούμε να θυμηθούμε αν έχουμε διαβάσει κάτι σχετικό που θα μας βοηθήσει, το συζητάμε με φίλους, ρωτάμε απόψεις ειδικών. Όταν ένας κλέφτης συναντήσει ένα πρόβλημα τι κάνει; Αυτοσχεδιάζει.

Αν δείξουμε ένα μαγαζί σε 100 κλέφτες, θα πάρουμε 100 διαφορετικές απαντήσεις για το πώς θα φτάσουν στα χρήματα του ταμείου.

Ωστόσο, παρά την ιδιαιτερότητα του τρόπου λειτουργίας των κλεφτών και των διαρρηκτών, η ομάδα μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενη απειλή. Χάρη στην 30 ετών εμπειρία της και χάρη στις καινοτόμες λύσεις ασφαλείας όπως το diviguard ή ο αντικλεπτικός καπνός. Ας δούμε λοιπόν μερικές συμβουλές για τα κλασσικά σημεία εισόδου σε μία κατοικία και πως μπορούμε να προστατευτούμε.

Εξώπορτες κατοικίας

Οι εξώπορτες αποτελούν το πιο παραδοσιακό σημείο εισόδου των διαρρηκτών και κλεφτών. Χρειάζεται να μην ξεχνάμε να ενεργοποιούμε το συναγερμό. Όταν το σύστημα ασφαλείας ανιχνεύσει παραβίαση, θα τρέψει τον επίδοξο κλέφτη ή διαρρήκτη σε φυγή. Αν είμαστε στο σπίτι και για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλουμε να είναι ενεργοποιημένος ο συναγερμός, ας έχουμε την πόρτα μας κλειδωμένη. Δεν ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε πάντα τον σύρτη!

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει ένας κλέφτης να υποδύεται τον αστυνομικό για να αποκτήσει πρόσβαση στο χώρο μας και να τον αξιολογήσει. Εάν κάποιος μας χτυπήσει την πόρτα, δηλώσει ότι είναι αστυνομικός και απαιτήσει να του ανοίξουμε… τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Αν μάλιστα φαίνεται να είναι και ανυπόμονος, του ζητάμε να μας δείξει το σήμα του από το ματάκι της πόρτας. Αν είναι πράγματι αστυνομικός, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να το κάνει και θα σεβαστεί ότι είμαστε επιφυλακτικοί.

Εάν μας δηλώσει πως είναι τεχνικός δημόσιου ή ιδιωτικού οργανισμού και έχει σταλεί για έλεγχο, μπορούμε να ζητήσουμε τα στοιχεία του. Έπειτα τηλεφωνούμε στη δουλειά του για να το επιβεβαιώσουμε τα λεγόμενα του. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε πως όντως έχουν στείλει τεχνικό και πως το όνομα ταιριάζει με αυτό που μας έδωσε. Ακόμα και τότε όμως δεν έχουμε υποχρέωση να τον αφήσουμε να μπει σπίτι μας αν δεν το επιθυμούμε. Δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και είμαστε προσεκτικοί σε κάθε ύποπτη κίνηση.

Αν έχουμε για οποιονδήποτε λόγο αμφιβολία ότι αυτός που βρίσκεται έξω από την πόρτα μας δεν είναι αυτός που δηλώνει, δεν ανοίγουμε. Η κατοικία (και η ιδιωτικότητα εν γένει) προστατεύεται από το Σύνταγμα (άρθρο 9 §1,2) και κανένας δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης σε αυτή χωρίς την συναίνεση μας.

Οδηγίες για το παιδί

Αν έχουμε ανήλικα μέλη στην κατοικία, δίνουμε σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που παρουσιαστεί ανάγκη να απαντήσουν στο κουδούνι. Δεν θεωρούμε αυτονόητο ακόμα και το πιο προφανές ζήτημα καθώς τα παιδιά δεν σκέφτονται με την λογική των ενηλίκων.

Αν πρόκειται να λείψουμε, έστω και λίγο, δεν λέμε στο παιδί να μην απαντήσει στην πόρτα. Ένας κλέφτης μπορεί να παρουσιάζεται σαν τεχνικός (βλ. πιο πάνω) ώστε να βλέπει ποια σπίτια είναι διαθέσιμα. Εάν δεν λάβει απάντηση στο κουδούνι, είναι πιθανό να πραγματοποιήσει την διάρρηξη. Συμβουλεύουμε το παιδί να απαντήσει πως εμείς βρισκόμαστε στο σπίτι αλλά δεν είμαστε διαθέσιμοι. Και πως το ίδιο δεν μπορεί να ανοίξει την πόρτα εφόσον δεν είμαστε εμείς εκεί. Μαθαίνουμε στο παιδί ότι πρέπει να μας πάρει αμέσως τηλέφωνο, ώστε εμείς με την σειρά μας να ζητήσουμε από το Κέντρο Ελέγχου της DIVICO Security να ενεργοποιήσει απομακρυσμένα με τηλεέλεγχο τον συναγερμό μας. Εν κατακλείδι ας συγκρατήσουμε το εξής: ποτέ και σε καμία περίπτωση το παιδί δεν πρέπει να αποκαλύπτει πως είναι μόνο του στο σπίτι.

Παράθυρα

Τα παράθυρα είναι απαραίτητο να συνδέονται με το σύστημα συναγερμού. Έτσι αν κάποιος προσπαθήσει να τα παραβιάσει θα ειδοποιηθούμε εμείς και το Κέντρο Ελέγχου της DIVICO Security. Συμβουλή: Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το σημείο αν μένουμε στον πρώτο ή τελευταίο όροφο μιας πολυκατοικίας.

Γκαράζ

Αν μένουμε σε μονοκατοικία και το γκαράζ συνδέεται με την κυρίως κατοικία προσέχουμε ιδιαίτερα το γκαράζ μας. Η πόρτα του γκαράζ αλλά και η πόρτα που συνδέει το γκαράζ με το σπίτι, πρέπει να είναι συνδεδεμένες με το σύστημα ασφαλείας για τους ίδιους λόγους όπως τα παράθυρα. Στα γκαράζ δεν είναι ασυνήθιστο να μην δίνεται η δέουσα προσοχή ως προς την σύνδεση με το σύστημα συναγερμού, γεγονός που τα καθιστά άριστες εισόδους για τους κλέφτες.

Τηλέφωνο

Ακόμη και αν το τηλέφωνο δεν μπορεί να θεωρηθεί σημείο εισόδου, είναι συνήθης πρακτική από ένα επίδοξο κλέφτη. Αν έχει τα στοιχεία επικοινωνίας μας, μπορεί να κάνει ένα τηλεφώνημα ώστε να εξακριβώσει εάν είμαστε στο σπίτι πριν ξεκινήσει. Για αυτό το λόγο, δεν μοιραζόμαστε πληροφορίες για το αν είμαστε σε διακοπές ή είμαστε σε ένα επαγγελματικό ταξίδι. Αν έχουμε αυτόματο τηλεφωνητή, δεν δίνουμε καμία πληροφορία που μπορεί να θέσει την κατοικία μας σε κίνδυνο.

Δεν ξεχνάμε πως μια κλοπή δεν ξεκινά την ώρα που κάποιος σπάει την κλειδαριά της πόρτας. Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε και τις προκαταρκτικές ενέργειες.

Ας βελτιώσουμε την ασφάλεια της κατοικίας μας τώρα!

Ελπίζουμε πως συμβάλλαμε θετικά στην ανάπτυξη της συνειδητοποίησης των κινδύνων της εποχής μας. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η συνειδητοποίηση αυτή οδηγεί σε μεγαλύτερη προσοχή και επαγρύπνηση από μέρους όλων μας. Παρά ταύτα, μόνοι μας δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της κατοικίας ή της επιχείρησης μας. Τουλάχιστον όχι με επαγγελματικά κριτήρια. Γι’ αυτό, ας εμπιστευτούμε τους ειδικούς.

Επικοινωνήστε με τη Divico Security στο [email protected] ή τηλεφωνήστε μας στο 2610 461900. Μάθετε πώς θα αποκτήσετε αξεπέραστες υπηρεσίες ασφάλειας και προστασίας για την κατοικία ή την επιχείρησή σας.

Συνδεθείτε μαζί μας στο facebook στο twitter ή στο google+ και πείτε μας τη γνώμη σας! Εσείς τι συμβουλές θα δίνατε για την καλύτερη ασφάλεια του σπιτιού σας;